De tips van Lenie, Met de boot door Friesland

Als het maar een beetje kan, zijn Lenie en Pieter Hiemstra met de boot weg. Het liefst varen ze in Friesland. Lenie is daar zo door gegrepen dat ze de Facebook-groep ‘Met de boot door Friesland’ heeft bedacht. Als we het willen hebben over de parels van Friesland, waar kunnen we dan beter terecht dan bij deze ambassadeur van de provincie.
 

Rust, en misschien wel ruimte, zijn belangrijke uitgangspunten voor het echtpaar. Nationaal Park De Alde Feanen heeft deze kernwoorden zeker, aangevuld met natuur. “Het landschap is daar prachtig. Leuke kleine sloten waar je doorheen vaart. En ook volop afmeermogelijkheden. We zijn daar gemiddeld vier dagen. Vogelsoorten zoals ooievaars die je normaal niet zo vaak ziet, heb je daar in overvloed. Je kunt er ook prachtig fietsen zoals de Cultuurhistorische Route en de Fryske Gea Route. Voor de kinderen is er in Eernewoude volop vertier. Al is het daar midden in het seizoen wel erg druk.”

        

Zeer de moeite waard is een rondje Luts. Vanuit het Heegermeer en de Fluessen kom je in het zuidoosten op De Holken. Daar pak je de Rijstervaart die overgaat in de Luts. De Luts maakt ook deel uit van de Elfstedentocht op de schaats en is traditioneel één van de zwakker plekken. Het bijzondere van dit riviertje is dat je door een kroon van bomen vaart en het water af en toe zo smal is dat je elkaar alleen met boot afhouden kunt passeren. Het rondje is vooral geschikt voor kleinere boten en sloepen.

Nationaal Park Lauwersmeer is volgens Lenie Hiemstra een must voor de natuurliefhebber. “Je ziet er steltkluten, lepelaars en grauwe franjepoten. Of de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt. En Schotse Hooglanders. Een prachtig gezicht als die tot aan hun schouders in het water staan. Maar je ziet er ook vossen. Je hebt er open water, maar ook weidse graslanden, wuivende rietvelden en beschutte bossen. En weet je wat zo leuk is, het waait er altijd. Hoe warm het ook is, je hebt er altijd verkoeling.” Ook een mooie route is volgens Lenie Hiemstra van het Bergummer Meer via Zwaagwesteinde naar Westergeest. “Daar is het zo rustig, daar lig je soms helemaal alleen in de natuur. Koeien in de ochtendnevel, je weet niet wat je meemaakt.”

        

Varen tussen de uitgestrekte graanvelden en koolzaadvelden met daarop enorme herenboerderijen met fraai aangelegde tuinen, pittoreske (vestings)dorpen, diverse musea langs de routes, de charme van het zelf bedienen van bruggen en sluizen, restaurants en volop afmeermogelijkheden. Daar bijgevoegd de vele fietsroutes maakt een bezoek aan het Oost-Groningse Oldambt de moeite waard. Oldambt wordt grofweg aan de westkant begrensd door het Termunterzijldiep, aan het noorden door de Dollard, in het oosten door de Westwoldse Aa en in het zuiden door het Winschoterdiep. Het gebied is te bereiken via Friesland en de stad Groningen, langs het noorden via de Waddenzee en Dollard langs Delfzijl, Termunterzijl of Bad Nieuweschans en vanuit het zuiden via Assen of Ter Apel.

Nederland waterland. Wat voor type boot je ook hebt, in ons land zijn mogelijkheden te over. De Turfroute in Friesland, Waterland boven Amsterdam, de Biesbosch in Noord-Brabant, de Deltaroute in Zeeland of de Maasroute in Limburg, het zijn zo maar een paar mogelijkheden. Een handige gids is de watersportalmanak.nl. Hierin staat vrijwel alles van wat je onderweg zou willen weten.

 

Terug naar vorige pagina